Pochodna funkcji
Stefan: Jak obliczyć przybliżoną 3√64 korzystając z różniczki funkcji?
Uwaga! dopiero uczę się pochodnej i kompletnie nie wiem o co w tym chodzi
20 paź 08:04
AC:
Po co przybliżoną, jeśli jest to liczba naturalna 4?
20 paź 08:20
Stefan: yyyy pomyliłam się zamiast 64 jest 63. Sory
20 paź 08:31
AC:
f(x) = f(x
o) + hf'(x)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3√63= 3√64 − 1 = 43√(1 − 164) = 4[ 1 − |
| * |
| ] = 4 − |
| |
| | 64 | | 3 | | 16 * 3 | |
20 paź 10:15
AC:
Tam zamiast znaku = ma być ≈
20 paź 10:20