trudne:D
Róża: przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu : 1+sinα+cosα+tgα
19 paź 23:48
Róża: w odpowiedziach jest2√2cos2α2 cos(π4−α) *1cosα
19 paź 23:50
Róża: tylko jak do tego dojść
19 paź 23:50
ZKS:
1 + sinx + cosx + tgx = 1 + cosx * tgx + cosx + tgx = cosx(tgx + 1) + 1 + tgx = (tgx + 1)(cosx
+ 1) =
= (tgx + 1)(cosx + cos0
o) = (tgx + 1)(2cosU{x + 0}cosx{x − 0}{2}) =
| | x | | x | | sinx + cosx | |
= (tgx + 1)(2cos2 |
| ) = 2cos2 |
| * ( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | cosx | |
20 paź 00:11
ZKS:
Poprawię zapis:
| | x + 0 | | x − 0 | |
(tgx + 1)(2cos |
| cos |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
20 paź 00:14
Eta:
1+sinα+cosα+tgα=
(1+cosα )*(1+tgα)
| | α | |
1+cosα= cos0+cosα=..... =2cos2 |
| |
| | 2 | |
| | cosα+sinα | | | |
1+tgα= |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | |
| | π | | π | | π | | √2 | | π | |
sin( |
| −α)+sinα= 2sin |
| cos( |
| −α)= 2* |
| *cos( |
| −α) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
podstaw do wytłuszczonego iloczynu ....
20 paź 00:22