Geometria analityczna bardzo proszę oo pomoc :
zmęczony_nauką: Dany jest okrąg o równaniu (x−1)
2+(y−3)
2=10
a) oblicz punkty przecięcia okręgu z osiami układu współrzędnych
B) Oblicz obwód figury , której wierzchołkami są punkty wspólne okręgu z osiami układu
współrzędnych.
Będe bardzo wdzięczny jezeli ktoś pomoze mi się douczyć do jutrzejszego sprawdzianu

Z góry dziękuję i pozdrawiam
19 paź 23:39
19 paź 23:58
Bogdan:
z osią x: y = 0 ⇒ (x − 1)2 + (−3)2 = 10
z osią y: x = 0 ⇒ (−1)2 + (y − 3)2 = 10
20 paź 00:06
zmęczony_nauką: nie wiem czy ja jestem tępy ale nie rozumiem tego zaspisu , nadal nie wiem o co chodzi , ale
dzięki za odzew
20 paź 00:15
zmęczony_nauką: skoro wierzchołki x i y = 0 to jak ja mam obliczyc pole figury nie wiem , po prostu nie
rozumiem

omocy
20 paź 00:20
Bogdan:

Jeśli linia przecina oś x, to rzędna tego punktu jest równa zero, czyli wstawiamy do wzoru
linii w miejsce y liczbę 0.
Jeśli linia przecina oś y, to odcięta tego punktu jest równa zero, czyli wstawiamy do wzoru
linii w miejsce x liczbę 0.
20 paź 00:32
zmęczony_nauką: dzięki

pozdrawiam
20 paź 00:38