Znajdź asymptoty funkcji PROSZĘ O POMOC!!!
dziobi23: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania : znajdź asymptoty funkcji:
y=
√x2+4 (to w liczniku)
4
√x2-4 (w mianowniku)
asymptoty pionowe wyszły mi x=-2 i x=2 obustronne, ale nie wiem czy dobrze, natomiast nie
mam pojęcia jak obliczyć ukośną asymptotę.
Bardzo proszę o pomoc! Z góry dziękuję
12 mar 11:09
Bogdan:
Asymptoty pionowe dobrze.
Sprawdzamy, czy jest asymptota pozioma.
lim f(x) = 1/4 czyli istnieje asymptota pozioma dwustronna y = 1/4
x→(+∞-∞)
Sprawdzamy, czy jest asymptota ukośna y = ax + b.
lim( f(x) * (1/x) ) = 0, to oznacza, że nie istnieje asymptota ukośna, a = 0 świadczy
x→(+∞-∞) o istnieniu asymptoty poziomej.
12 mar 11:25
dziobi23: Dziękuję, a jak obliczyć asymptotę poziomą? Wiem, że trzeba obliczyć b,
√x2+4 ∞
b= lim f(x) - ax = ------------ - 0 = ----- = no i nie wiem co dalej
x→∞ 4√x2-4 ∞
12 mar 13:43
Bogdan:
Asymptota pozioma już jest przecież wyznaczona, y = 1/4
12 mar 14:01
Bogdan:
√x2(1 + 4/x2)
lim f(x) = ---------------------- = lim (1/4 * √x2 / x2) = 1/4
x→∞ 4√x2(1 - 4/x2)
12 mar 14:06
dziobi23: Dzięki wielkie za pomoc
12 mar 17:52
Karola: y=(x−1)/(x+2)
16 cze 21:38
Karolina: Proszę o zrobienie mi tego zadania z funkcji homologicznej i o wykres z asymtotą i
przesunięciem bo nie mam pojęcia jak to zrobić nio oczywiście tej asymptoty i tego wektora
przesunięcia. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJE

y=(x−1)/(x+2)
16 cze 21:41