lin
kleopatra999: wykaże że funkcja:
y=(√3−π)x+1 jest malejąca
y=3√5 jest stała
19 paź 23:34
Eta:
y=ax+b jest malejąca dla a<0
stała dla a=0
1/ a= √3−π <0
2/ a=0
19 paź 23:44
kleopatra999: 1) malejąca x∊(−√3−π/(√3−π),+∞)
2) x∊R
19 paź 23:47
19 paź 23:48
kleopatra999: dobrze jest?
19 paź 23:56
shaka:
Wskazówka: funkcja liniowa y=ax+b jest:
malejąca,gdy a<0
rosnąca,gdy a>0 i stała dla a=0.
a) Zauważ,ze a=√3−π<0,więc dla dowolnych x1 ,x2∊Df takich,że x1<x2
f(x1)>f(x2), zatem f(x)=(√3−π)x+1 maleje w R
Druga prosta jest równoległa do osi Ox,stąd dla dowolnych x1 ,x2∊Df takich,że
x1<x2 y=3√5.
20 paź 00:13