funkcja liniowa
kleopatra999: wyznacz wzór funkcji liniowej
a) f(√2)=2 ⋀ f(x)>0
x∊R
19 paź 23:13
ekonomista od cukru: ciut za mało danych
19 paź 23:19
kleopatra999: nie ma więcej właśnie
19 paź 23:20
aa: f(x) = 2
19 paź 23:20
kleopatra999:
19 paź 23:20
kleopatra999: 
?
19 paź 23:22
Jack:
masz odpowiedź wyżej ^^ Zastanów się, skąd się wzięła...
19 paź 23:23
Vizer: wzór funkcji jest taki jaki ci napisał/−a aa czyli f(x)=2, czyli funkcja stała
19 paź 23:24
ekonomista od cukru: ale równie dobrze może być f(x)=|√2x−1|+1 i też będzie spełniało zależność
19 paź 23:24
aa: liniowa ma postać
f(x) = ax + b
zamiast x = √2
a do tego warunek, f(x) > 0 dla x ∊ R
a musi być zero bo inaczej by f(x) była dla niektórych x ujemna
zostaje tylko liniowa ale stała
f(x) = 2
19 paź 23:25
Jolanta: x=√2 y=2
y=ax+b
f(x)>0 czyli nie przecina osi OX funkcja musi być stała a=0 b=2
F(x)=2
19 paź 23:25
aa: ekonomista: = to co podałeś to ie jest liniowa
19 paź 23:26
Nienor: Dla funkcji linowej tylko funkcja stała jest większa od 0 dla x∊R
19 paź 23:27
ekonomista od cukru: całkiem możliwe, chyba pora iść spać
19 paź 23:31