geometria
łol: sprawdz liniową niezależność układów wektorów rozwiązując odpowiedni układ równań
a) a=(3,-5,2) b=(1,5,-3) c=(2,-10,5)
b) a=(3,-5,2) b=(1,5,-3) c=(2,-10,6)
c) a=(3,-1,1,0) b=(1,3,-2,20 c=(0,4,-3,2)
12 mar 08:44
Bogdan:
a) Rozwiąż więc układ równań:
1. 3x - 5y + 2z = 0
2. x + 5y - 3z = 0
3. 2x - 10y + 5z = 0
Jeśli jedynym jego rozwiązaniem jest x = 0, y = 0, z = 0, to wektory są niezależne
liniowo.
Analogicznie postepujemy w pozostałych przykładach.
12 mar 11:31
łol: dzięki
12 mar 19:53