wzory Viete'a. jak go zastosować?
Sookie: Hej, mam problem z zadaniem ze wzorem Viete'a.
Przekształć tak poniższe wyrażenia tak,, aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć
wartości tych wyrażeń, wiedząc że x1 i x2 to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
f(x)=√3x2−(2√3+1)x+√2.
a)1/x1=1/x2
i wiem tylko, że ten wzór będzie wyglądał tak: x2+x1/x1*x2. i jak dalej to ma wyglądać?
19 paź 22:34
19 paź 22:38
19 paź 22:41
Sookie: Robię właśnie tak jak piszecie i chyba coś źle liczę bo wychodzi mi 2√3/√2, a powinno wyjść
2√6+√2/2 ...
19 paź 22:45
19 paź 22:52
Nienor: [x
1 − x
2]*x
1*x
2=0 /
2
[x
1 − x
2]
2 * [x
1 x
2]
2=0
[x
12−2x
1x
2 + x
22]*[x
1x
2]
2=0
[{x
1+x
2}
2−4x
1x
2]*[x
1x
2]
2=0
Powinno wyjść podstawiać mi się nie chce.
19 paź 23:06
ICSP: | x2−x1 | |
| = 0 ⇔ x2 − x1 = 0 |
| x1*x2 | |
tak mi się wydaje.
19 paź 23:08
Jolanta: | | 1 | | 1 | |
to raczej będzie |
| + |
| do wspólnego mianownika |
| | x1 | | x2 | |
| x2+x1 | | | | −b | | 2√3+1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x1*x2 | | | | c | | √2 | |
19 paź 23:15
Jolanta: ICSP to nie jest odpowiedz na Twój wpis ,wolno pisze i tak sie zbiegło
19 paź 23:16