liczby zespolone- POMOCY !! :)
Esseker: Witam mam do rozwiązania proste równanie ale wychodzi mi cały czas zły wynik, proszę o pomoc

2z
3−iz=0
Esseker: robię to tak:
z(2z
2−i)=0
czyli mamy juz jeden pierwiastek =0
| | i | |
oraz wiemy ze z2= |
| czyli z=√i2 v z=−√i2 |
| | 2 | |
obliczam zatem wartość pierwiastka z
i2
|
i2|=
12
sinα=1
cosα=0
zatem postać trygonometryczna:
12(cos
π2+isin
π2)
i liczymy pierwiastki
najpierw dla k=0
√12(cos
π4+isin
π4) = .....=
12+i
12
k=1
√12(cos
54π+isin
54π)= .....= −
12−i
12
odpowiedz jest nieco inna, inaczej są znaki przy liczbach.... widzi ktoś może błąd?