matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna zmęczony_nauką: Proszę o pomoc w zadaniach z którymi nie daje rady , z góry dziękuję za pomoc emotka Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(1,1) B(2,6) C(−4,2) A) wykaż ,że trójkąt jest prostokątny B) wyznacz równanie symetralnej boku BC
19 paź 22:12
aa: A) policz długości boków popodnoś do kwadratu i zobacz czy Pitagoras działa − jak OK to jest prostokątny,
19 paź 22:14
Jolanta: umiesz wyznaczyc współczynniki kierunkowe ,jeżeli prost przechodzi przez dwa punkty ?
19 paź 22:14
agata: Możesz obliczyć długości wszystkich boków i sprawdzić, że kwadrat najdłuższego = sumie kwadratów dwóch pozostałych . Lub obliczyć współczynniki kierunkowe prostych i powinno, gdzieś wyjść a1*a2=−1. b)Znaleźć współczynnik kierunkowy prostej BC lub wykorzystać z podpunktu a) .Znaleźć środek BC i napisać równanie prostej prostopadłej do BC przechodzącej przez jej środek. lLub na symetralnej obrać punkt d(x,y) i wykorzystać wzór na długość odcinka BD=CD
19 paź 22:21
zmęczony_nauką: dzięki bardzo emotka już wszystko rozumiem emotka
19 paź 22:25
Jolanta: AiB leżą na jednej prostej
 yB−yA) 6−1 
a=

=

=5
 xB−xA 2−1 
B i C leza na drugiej prostej
 yC−yB 2−6 
a1=

=

=−4/6=−2/3
 xC−xB −4−2 
A i C leżą na trzeciej prostej
 yc−yA 2−1 −1 
a2=

=

=

xC−xa −4−1 5 
a*a2=5*(−5)=−1 proste na których leża boki A B i A C sa prostopadłe czyli trójkat jest prostokatny
19 paź 22:29
Jolanta: ciekawa jestem czy to zobaczyłes
19 paź 22:30
zmęczony_nauką: dzięki Jola emotka oczywiście ,że zobaczyłem , męczyłem się rozwiązywałem i próbowałem , teraz dokładnie wiem co robię ,źle jutro sprawdzian a ja nic nie kapuję emotka dzięki emotka
19 paź 23:17
Jolanta: Powodzenia emotka
19 paź 23:19
zmęczony_nauką: dzięki emotka
19 paź 23:23