Geometria analityczna
zmęczony_nauką: Proszę o pomoc w zadaniach z którymi nie daje rady , z góry dziękuję za pomoc

Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A(1,1) B(2,6) C(−4,2)
A) wykaż ,że trójkąt jest prostokątny
B) wyznacz równanie symetralnej boku BC
19 paź 22:12
aa: A) policz długości boków popodnoś do kwadratu i zobacz czy Pitagoras działa − jak OK to jest
prostokątny,
19 paź 22:14
Jolanta: umiesz wyznaczyc współczynniki kierunkowe ,jeżeli prost przechodzi przez dwa punkty ?
19 paź 22:14
agata: Możesz obliczyć długości wszystkich boków i sprawdzić, że kwadrat najdłuższego = sumie
kwadratów dwóch pozostałych . Lub obliczyć współczynniki kierunkowe prostych i powinno, gdzieś
wyjść a1*a2=−1.
b)Znaleźć współczynnik kierunkowy prostej BC lub wykorzystać z podpunktu a) .Znaleźć środek BC
i napisać równanie prostej prostopadłej do BC przechodzącej przez jej środek.
lLub na symetralnej obrać punkt d(x,y) i wykorzystać wzór na długość odcinka
BD=CD
19 paź 22:21
zmęczony_nauką: dzięki bardzo

już wszystko rozumiem
19 paź 22:25
Jolanta: AiB leżą na jednej prostej
| | yB−yA) | | 6−1 | |
a= |
| = |
| =5 |
| | xB−xA | | 2−1 | |
B i C leza na drugiej prostej
| | yC−yB | | 2−6 | |
a1= |
| = |
| =−4/6=−2/3 |
| | xC−xB | | −4−2 | |
A i C leżą na trzeciej prostej
| | yc−yA | | 2−1 | | −1 | |
a2= |
| = |
| = |
| |
| | xC−xa | | −4−1 | | 5 | |
a*a
2=5*(−5)=−1 proste na których leża boki A B i A C sa prostopadłe czyli trójkat jest
prostokatny
19 paź 22:29
Jolanta: ciekawa jestem czy to zobaczyłes
19 paź 22:30
zmęczony_nauką: dzięki Jola

oczywiście ,że zobaczyłem , męczyłem się rozwiązywałem i próbowałem , teraz
dokładnie wiem co robię ,źle jutro sprawdzian a ja nic nie kapuję

dzięki
19 paź 23:17
Jolanta: Powodzenia
19 paź 23:19
zmęczony_nauką: dzięki
19 paź 23:23