Dana jest funkcja
Patrycja: Potrzebuje pomocy bo zapomnialam jak sie to robi..:( Ktos mi pomoze?
| | 2x−5 | |
Dana jest funkcja ; |
| |
| | x2−4 | |
a) Wyznacz dziedzinę tej funkcji.
b) Podaj miejsca zerowe funkcji.
c) Dla jakich argumentów funkcja ta przyjmuje wartość 1?
Prosze o pomoc.. Dziekuje
19 paź 22:06
aaa: a) x2 − 4 ≠ 0
x2 ≠ 4
x ≠ 2
x ≠ −2
19 paź 22:09
agata: a) Zawsze mianownik nie może być równy 0.
czyli x
2−4≠0
x≠2 i x≠−2
wzór przyrównaj do zera i rozwiąż otrzymane równanie( ZAwsze)
2x−5=0
dokończ i sprawdź, czy ta liczba należy do dziedziny.
19 paź 22:12
Jolanta: co to jest miejsce zerowe wiesz?
19 paź 22:13
Patrycja: dzieki sprubuje
19 paź 22:21
Patrycja: Dziedziną tej funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych, dla których 2x−5x62−4
czyli x2−4≠0 x≠2 i x≠−2
Zatem D =R \{ −2 ; 2}
19 paź 22:26
Patrycja: wiem co to jest miesce zerowe ale niewiem jak mamy x2 co musimy zrobic?
19 paź 22:38
Patrycja: prosze o pomoc niewiem jak znales dziedzine na x2−4
19 paź 22:42
Patrycja:
19 paź 22:49
Patrycja:
19 paź 23:09
Patrycja: jest tam ktos kto moze pomoc ?
19 paź 23:35
Patrycja: ?
20 paź 00:31
ZKS:
x2 − 4 ≠ 0
Korzystam ze wzorów skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
lub
x2 ≠ 4 / √
|x| ≠ 2.
To co nam wyjdzie wyrzucamy ze zbioru liczb rzeczywistych w ten sposób otrzymasz swoją
dziedzinę.
20 paź 00:40
Patrycja: dzieki
20 paź 00:41
Patrycja: czyli moja dziedzina to 2? a w miesce zerowe jak mam obliczyc co mam podstawic?
20 paź 00:47
ZKS:
To co nam wyjdzie wyrzucamy ze zbioru liczb rzeczywistych w ten sposób otrzymasz swoją
dziedzinę!
Z równania x2 − 4 ≠ 0 nie wyjdzie Ci tylko jedna liczba lecz dwie spójrz jak napisałem wyżej.
20 paź 00:54
ZKS:
Miejsce zerowe liczymy przyrównując licznik do zera.
20 paź 00:55