geometria
olka: Oblicz pole wielokąta o wierzcholkach:
a) A=(2,1) B=(5,2) C=(4,5)
b) A=(2,1) B=(5,2) C=(4,5) D=(1,6)
12 mar 08:38
mm: W geometrii analitycznej jest wzór na pole trójkąta, jeżeli dane są jego wierzchołki:
jeżeli A=(xA,yB) i analogicznie dla punktów B i C , to
P = 1/2 * wartość bezwzględna | xB-xA yB-yA |
z wyznacznika z macierzy | |
| xC-xA yC-yA|
12 mar 10:02
Basia: a jeżeli nie wiesz co to jest wyznacznik to spróbuj zastosować wzór Herona
12 mar 11:34
łol: dzięki
12 mar 19:53
olka: dzięki za pomoc
12 mar 19:54
tosia: a jak zrobić podpunkt b, bo tam już nie możemy zastosować wzoru na pole trójkata, a wyznacznika
tez nie możemy obliczyć, bo macierz nie jest kwadratowa
27 lis 18:37
5-latek: A narysowalas uklad wspolrzednych i zaznaczylas te punkty ?
czy wiesz jaki to bedzie czworokat ? Wiec zrob to najpierw a potem policz
27 lis 18:43
tosia: jedyny mój pomysł to taki, aby przedzielic figure na dwa trójkąty i potraktować je tym wzorem.
to chyba jedyne rozwiązanie, myslałam, że moze są jakieś inne rozwiązania
27 lis 19:02