Potęgowanie liczb zespolonych
Pati: Mam do rozwiązania taki przykład niby mi coś wychodzi ale to jakies dziwny wynik
(1+i/√3+i)6
19 paź 21:47
Godzio:
Zamieniasz na postać trygonometryczną ?
19 paź 21:57
Pati: Tak zamieniam i właśnie potem wychodzi dziwny wynik.
19 paź 22:03
ZKS:
z
1 = 1 + i
| | √2 | | √2 | | π | |
|z1| = √12 + 12 = √2 cosφ = |
| sinφ = |
| ⇒ φ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
z
1 =
√2 * e
i(π/4)
z
2 =
√3 + i
| | √3 | | 1 | | π | |
|z2| = √(√3)2 + 12 = 2 cosφ = |
| sinφ = |
| ⇒ φ = |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
z
2 = 2 * e
i(π/6)
| | z1 | | (√2)6 * ei(π/4 * 6) | |
( |
| )6 = |
| = |
| | z2 | | 26 * ei(π/6 * 6) | |
| | 1 | | 1 | | π | | π | |
= 2−3 * ei * [(3/2)π − π] = |
| * ei(π/2) = |
| (cos |
| + isin |
| ) = |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
19 paź 22:59