matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dane są wielomiany
aga:
Proszę o pomoc W(x)=2x
5
−4x
4
−3x
2
−7x G(x)=2x
5
+5x
4
−2x
2
+2 oblicz. W(x)−G(x) , G(x)−W(x) , G(x)+W(x)
19 paź 21:47
gosc:
2x
5
−2x
5
=0 −4x
4
−5x
4
=−9x
4
−3x
2
−(−2x
)
2=−x
2
czyli W(x)−G(x)=−9x
4
−x
2
−7x+2 spróbuj dalej
19 paź 21:51