wyznacz wszystkie wartości parametru m ...
Badhead: witam, mam pytanie odnośnie zadania:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x2 + 2x + 1/4 log2(m+1) ma 2 różne rozwiązania, których suma odwrotności jest równa −8.
zapisuje się założenia:
1) m+1>0
2) Δ>0
3) 1/x1 + 1/x2 = −8
natępnie Δ= log2(m+1) < 4
f↗: m+1 < 16
m < 15
i dochodzi się do 3 założenia, powstaje x1+x2
−−−−−−−−−−− = −8
x1*x2
następnie powstaje: −2
−−−−−−−−−−−−−−−− = −8
1/4log2(m+1)
i tu następuje moje pytanie skąd się to bierze? bo 1/4 log2(m+1) to jeszcze mógłbym zgadywać,
że z wyrażenia c funkcji, ale to −2 to nie mam pojęcia, prosiłbym o wytłumaczenie.
19 paź 21:42
spa: Bierze się to z wzorów Viete'a
Dla f(x)=ax2+bx+c, gdzie a różne od 0
x1+x2 = −ba
x1*x2 = ca
19 paź 22:23
Badhead: faktycznie, nie pomyślałem o tych wzorach (troszkę też zapomniałem

). Bardzo dziękuje za
odpowiedź.
19 paź 22:27
spa: Nie ma za co, każdemu się zdarza
19 paź 22:32