kombinatoryka
Roxi: Rozwiązałam zadanie. Mógłby mi ktoś je sprawdzić? Dziękuję
Wypisz wszystkie trzyelementowe kombinacje zbioru {1,2,3,4,5}. Ile ich jest?
Moje rozwiązanie: W35 = 53=625
19 paź 21:40
Dawid: A nie kombinacją a nie wariacją?

Nie jestem do końca pewny ale tak się mi wydaje
19 paź 21:46
Roxi: Nie rozumiem przepraszam

mógłbyś inaczej to napisać
19 paź 21:47
haha?: moim zdaniem jest 10 możliwych 3 elementowych komibnacji
19 paź 21:48
Badhead: Wydaje mi się, że będzie 125 kombinacji z powtórzeniami, a 60 bez, ponieważ:
mamy 3 miejsca do uporządkowania, więc:
a)z powtórzeniami:
−−−
5*5*5= 125, dla każdego miejsca mamy 5 możliwości przypasowania
b) bez powtórzeń
−−−
5*4*3=60, dla każdego następnego miejsca zmniejsza się liczba możliwych przypasowań o 1 bo 1
liczba zostaje wykorzystana z 5
19 paź 21:53
Roxi: Nie rozumiem ale postaram się do tego jakoś dojść
19 paź 21:58
19 paź 22:03
krystek: masz __________, ___________,___________
Na pierwszym 5 możliwości ,na drugim pięc możliwości i na trzecim też pięc
A bez powtórzeń
na pierwszym pięc możliwości ,na drugom cztery a na trzecim trzy możliwe cyfry.
19 paź 22:04
aaa: czyli tak jak myślałem, będzie ich 10
19 paź 22:04
Roxi: dzięki wielkie
19 paź 22:06
Roxi: No tak będzie ich 10. Mój problem polega na tym, że nie wiem kiedy jaki wzór zastosować:(
19 paź 22:10
haha?: sam też neiwiem

na czuja robię
19 paź 22:14
Roxi: No tak, z tym że tobie pewnie częściej wychodzi poprawny wynik
19 paź 22:17
haha?: no co Ty

ja się uczę pomagając tu na forum
19 paź 22:18
Badhead: wzór to Cnk = (n po k) = n!
−−−−−−−
(n−k)! * k!
19 paź 22:19