Antek jadąc do miasta może wybrać jeden z dwóch przystanków autobusowych...
Krystian: Antek jadąc do miasta może wybrać jeden z dwóch przystanków autobusowych znajdujących sie przy
szosie.Pierwszy przystanek znajduje się w odległości 150m od domu w kierunku pd−zach. przy
czym ustalono,że kąt miedzy prowadzaca do niego ulica a szosą a miare 40 stopni.Drugi
przystanek jest oddalony od domu o 200m w kierunku pd−wsch..Oblicz odleglosc miedzy
przystankami i odleglosc miedzy domem Antka a szasa
Mógłby ktoś pomóc? Bo nie potrafię sobie z tym poradzić, dzięki!
19 paź 21:26
aa:

A dom Antka
B 1. przystanek
C 2. przystanek
zielona szosa
IABI = 150m
IACI = 200m
kąt ABC = 40stopni
z treści zadania (kierunki ) wynika, że kąt BAC jest prosty więc IBC) z Pitagorasa
AD to odległość domu od szosy
policzyłabym pole ΔABC raz z połowy iloczynu przyprostokątnych (15000) a potem 1/2 podstawa BC
razy wysokość AD
19 paź 21:41