objetosc ostroslupa trojkatnego
qq: krawedz boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego jest dwa razy dluzsza od krawedzi jego
podstawy rownej a. oblicz objetosc tego ostroslupa
19 paź 21:06
dero2005:

l = 2a
liczymy wysokość podstawy h
p
liczymy wysokość h ostrosłupa
| | √33 | |
h = √l2 − (23hp)2 = √(2a)2 − (a√33)2 = a√113 = a |
|
|
| | 3 | |
19 paź 21:39
qq: w odpowiedzi jest a3 * √14/ 6
?
19 paź 21:49
dero2005: mnie tak wychodzi. może ktoś znajdzie błąd
19 paź 22:04
qq: dobrze, w każdym razie dziękuję za pomoc : ) możliwe, że to po prostu w odpowiedzi są błędy
pozdrawiam
19 paź 22:06
Bogdan:

Mnie też tak wychodzi.
| | 1 | | 3 | | 3 | | 33 | |
R = |
| a√3, R2 = |
| a2, H2 = 4a2 − |
| a2 = |
| a2 |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
Objętość
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
V = |
| * |
| a2√3* |
| a√33 = |
| a3√99 = |
| a3√11 = |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 36 | | 36 | |
20 paź 00:02