Dany jest wielomian
gunia:
W(x)=x3+2x2+5x+10
A) rozłóż wielomian na czynniki
B) znajdz rozwiązanie x3+2x2+5x+10=0
C) znajdz wartość wielomianu dla x=−1
19 paź 20:42
Eta:
W(x)=x2(x+2)+5(x+2)=(x+2)(x2+5)
19 paź 20:43
krystek: Z 1 i 2 wyrazu wyłącz x2 przed nawias , a z 3i4 wyłącz 5 przed nawias i zobacz co otrzymasz.
19 paź 20:44
araaaa: rozwiązanie to chyba x = −2
19 paź 20:47
Nienor: A) W(x)= x2(x+2)+5(x+2) = (x+2)(x2+5), bo x2+5 zawsze > 0
B) z A) x= −2
C) 13+2*12+5*1+10=1+2+5+10=18
19 paź 20:47
krystek: Nienor a dlaczego nie podstawiasz już do postaci iloczynowej tylko do wyjściowej ?
Utrudniasz sobie zycie.
19 paź 20:49