:)
ICSP: y = 2
|log2x|
rozpisuję y = x dla x ≥1
dobrze to jest?
19 paź 20:34
Nienor: Tak jest dobrze.
19 paź 20:41
19 paź 20:43
Nienor: Nie wiem, ale wartości ujemne odpadają z dziedziny, bo x>0
19 paź 20:52
ICSP: czyli dobrze policzyłem

Pewnie liczby zespolone coś zmieniają

Dzięki za pomoc
19 paź 20:54
ICSP: 3x − (m−1)y = 3
mx − 2y = −2
Szukamy wartości parametru dla której jest nieoznaczony
W = m2 − m −6
Wx = 2m − 8
Wy = −3m + 6
Widać zę nie wyjdzie ładnie. Pytam się gdzie jest bład?
19 paź 21:04
krystek: A dlaczego nie W=−m2+m−6
19 paź 21:08
krystek: ok ja pomyłke zrobiłam
19 paź 21:09
ICSP: nie ważne. Nie umiem przepisać na kartkę poprawnie
19 paź 21:10
Dawid: Było dobrze. Jak nie wychodzi ładnie jak wyszło pieknie?

pierw z delty 5 wystarczy
pierwiastki policzyc
19 paź 21:11
Nienor: W czym problem? Po prostu W=0,podstawiasz m2−m−6=0, (m−3)(m+2)=0, czyli dla m=3 i m=−2, układ
wychodzi nieoznaczony lub sprzeczny. Podstawiasz do układu emy i sprawdzasz dla którego
wychodzi jaki.
19 paź 21:13
ICSP: umie ktoś wykazać że loga (bc) = loga b + loga c gdy a,b,c> 0 i a ≠ 1?
19 paź 21:25
Mateusz: To łatwe skorzystaj z def logarytmu oraz z dwoch wzorków
ab+c = ab* ac
oraz alogax
chyba ze chcesz rozwiązanie
19 paź 21:32
ICSP: Możesz dać rozwiązanie

Nie lubię takiej zabawy
19 paź 21:36
Mateusz: Hmm nie jestem matematykiem ale chyba dobrze robie
mamy
loga(bc)=logab + logac
alogab + logac=bc
alogab * alogac=bc
bc=bc
c.n.u
jakby sie przyczepic to alogax tez pasowałoby wyprowadzic ale to juz jest chyba oczywiste z
def logarytmu ze ie musze tego robic?
19 paź 22:04
ICSP: Nie musisz

Mógłbyś jeszcze mi pomóc w takim zadaniu:
| | π | |
Dane są krzywe y = cso2x i y = sinx dla x ∊ (0; |
| ). Znaleźć sinus kąta pod jakim te krzywe |
| | 2 | |
się przecinają.
19 paź 22:10
Mateusz: Coraz trudniej

Wiesz ja tam dawno robiłem takie rzeczy

to sie zapomniało to i owo ale
trzeba by chyba najpierw policzyc pochodne obu funkcji w ich punktach przecięcia ale najpierw
trzeba te punkciki wyznaczyc z tym chyba nie bedzie problemu nie? pozniej tzreba by wyznaczyc
wspołczynniki kierunkowe stycznych dalej to nie mam pomysłu chyba najlepiej byłoby to nawet
narysowac zeby sprawdzic czy nie tez jakis ograniczen odnosnie punktu przecięcia
19 paź 22:18
Mateusz: Tu moze ktos lepszy niech sie wypowie w tym zadaniu tak będzie lepiej.
19 paź 22:19
ICSP: Pochodne

Czego dostajemy zadania które wykraczają poza zakres nauczania w liceum.
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6} losujemy podzbiór dwuelementowy. Jakie jest prawdopodobieństwo że suma
liczb będących elementami tego podzbioru jest liczbą nieparzystą?
W tym zbiorze liczby mogą się powtarzać czy nie? Z resztą myślę że sobie poradzę.
19 paź 22:20
Nienor: A nie prościej je narysować i sprawdzić gdzie się przecinają?
Albo cos2x=sins
cos2x−sin2x=sinx
1−sin2x−sin2x=sinx
−2sin2s−sinx+1=0 /* −1
2sin2s+sinx−1=0
Z: t=sinx i t∊≤−1;1≥
2t2+t−1=0
Δ=1+2*4=9 √Δ=3
t1=−2 nie spełnia warunków zad.
t2=1, czyli sinx=1
19 paź 22:25
konrad: Nie jest powiedziane, że liczby nie mogą się powtarzać więc myślę, że można założyć że mogą.
19 paź 22:27
ICSP: źle policzone t

Umiem ustalać punkty przecięcia tylko nie mam pomysłu na to co później. W liceum nie miałem
pochodnych w szkole a teraz na studiach myślą że uczniowie już to mieli...
19 paź 22:28
konrad: |Ω|=62=36
|A|=6*3=18
P(A)=|A|/|Ω|
P(A)=18/36
P(A)=1/2
19 paź 22:29
Mateusz: Mysle ze mozna załozyc ze sie powtarzają bo nic o tym w zadaniu nie ma
19 paź 22:29
Nienor: żeby otrzymać liczbę nieparzystą, musimy wylosować liczbę nieparzystą i parzystą, kolejność
niema znaczenia
mocΩ= kombinacja 2 z5
mocA= kombinacja 1 z 3 * kombinacja 1 z 6 = 2* kombinacja 1 z 3
W zbiorze kolejność nie ma znaczenia, więc pytanie jest bez sensu.
19 paź 22:29
ICSP: Co do zadania z prawdopodobieństwem:
A = 3*3 * 2! = 18
dobrze zrobione?
19 paź 22:30
Nienor: Bo też i t liczyłam w pamięci. Tu chodzi o sposób i do tego pochodne są zbędne.
19 paź 22:30
konrad: Źle zrobiłem. Nie patrz na to moje rozwiązanie.
19 paź 22:31
ICSP: konrad ja też zrobiłem tak jak ty. Nigdy nie rozumiałem prawdopodobieństwa
| | | |
Czego moc Ω to kombinacja | ? |
| | |
19 paź 22:34
konrad: Tzn |A| jest źle. |A|=9.
19 paź 22:34
19 paź 22:34
konrad: Yyy, to co teraz podałeś to jakieś nowe zadanie?
19 paź 22:35
ICSP: Nie. To co Nienor napisał

Możliwe wyniki to:
parzysta+nieparzysta lub nieparzysta+parzysta
19 paź 22:36
konrad: Bo masz zbiór pięcioelementowy, i wyznaczasz liczbę wszystkich możliwych jest podzbiorów
dwuelementowych.
19 paź 22:37
Nienor: Kombinacja, bo losujesz zbiór nie ciąg.
19 paź 22:37
ICSP: ale to zbiór 6 elementowy.
19 paź 22:38
konrad: W tym przypadku można zrobić prościej regułą mnożenia: 6*6=36, bo masz dwa losowania i w każdym
możesz wylosować każdą z sześciu cyfr.
19 paź 22:39
Nienor: Ale {1,2} i {2,1} to ten sam zbiór. Czyli parzysta+nieparzysta i nieparzysta+parzysta to to
samo. Tak tam ma być 6. Kombinacja 2 z 6
19 paź 22:40
konrad: Nienior się po prostu pewnie pomylił
19 paź 22:40
ICSP: Nienior popraw tam gdzie popełniłem błąd.

Oczywiście mówimy o mocy.
19 paź 22:41
19 paź 22:43
Nienor: | | | | | |
A = | * | , bo wybierasz 1 liczbę z 3 nieparzystych i 1 z 3 parzystych |
| | | |
19 paź 22:43
ICSP: Dziękuję

Wiem że jestem trochę tępy z prawdopodobieństwa ale może kiedyś mi się nastawi
19 paź 22:46
Nienor: Też tego nie lubię.
19 paź 22:48
ICSP: Właśnie widać

Wszystko bez problemu
19 paź 22:50
ICSP: | | π | |
Obliczyłem punkt przecięcia : x = |
| Jak teraz wyznaczyć kąt pod jakim się przecinają? |
| | 6 | |
19 paź 22:50
19 paź 22:54
ICSP: f(x) = cos2x
f'(x) = −2sin(2x)
g(x) = sinx
g'(x) = cosx
dobrze policzone pochodne?
19 paź 23:11
Nienor: | | x | |
spróbuj z definicji cosα= |
| , gdzie r to odległość punktu od początku układu |
| | r | |
współrzędnych.
r
2=y
2+x
2
Wzorów z pochodnymi nie znam. Dopiero liceum.
19 paź 23:15
ICSP: Policzyłem tymi pochodnymi i wyszło mi tgα = 3√3.
Nienor nie wiem czy ta twoja metoda mnie gdzieś doprowadzi.
19 paź 23:21
ZKS:
To teraz tylko odczytać z tablic jaki to kąt.
19 paź 23:26
ICSP: czyli dobrze?
19 paź 23:27
ZKS:

.
19 paź 23:35
ICSP: 
Miałem obliczyć sinus kąta pod jakim się przecinają

Wyszło
U{3
√21{14}. Możesz jeszcze to sprawdzić i już daje wam spokój na dziś
19 paź 23:39
ZKS:
| | tgx | | 3√3 | | 3√3 | |
sinx = |
| = |
| = |
| |
| | √1 + tg2x | | √1 + 27 | | √28 | |
19 paź 23:46
ZKS:
Więc wszystko w porządku.
19 paź 23:50
ICSP: Dziękuję
20 paź 00:09
ZKS:
Na zdrowie chociaż ja i tak nic nie pomogłem.
20 paź 00:13