pomoże ktoś?
xxx: mam takie zadanie:
wyznacz współrzędne punktu P leżącego na prostej przechodzącej przez punkty A= (2,1),
3
B=(-1,2), którego odległość od prostej y = --- x - 2 jest równa 2
4
11 mar 23:29
kaz: (x2-x1)(y-y1)=(x-x1)(y2-y1)
(-1-2)(y-1)=(x-2)(2-1)
-3y+3=x-2
-3y=x-5
y=-x/3+5/3→równ.pr.przech.przez A i B oraz P
d=Ax+By+C/√A2+B2
2=3/4x-y-2/√9/16+1 →z tego układu równ.wyliczysz x i y
12 mar 10:43
Bogdan:
Do kaz:
wzór na d podałeś niedokładnie
12 mar 10:46
kaz: oczywiście w liczniku wzoru na odl. jest IAx+By+CI
12 mar 14:49
xxx: dziękuję wam bardzo za pomoc
12 mar 18:58