Rozwiąż równanie
whiz: Witam, mam do rozwiązania równanie takiej postaci:
−3|−x+2|+2|2x−3|=5
Narazie zrobiłem tyle:
|−x+2| 2x−3=0
−x−+2=0 x=3/2
x=2
I teraz mam do rozpatrzenia 3 przedziały:
1. xe (−∞, 3/2) ⋀
2.xe (3/2,2) ⋀
3. xe (2, +∞) ⋀
Proszę o pomoc jak to zrobić.
19 paź 20:28
krystek: I opuszczasz wartości bezwzględne
Patrząc czy pod wart bezwzględna masz + czy − w danym przedziale.
1) xe(−∞,3/2)...
2)xe<3/2,2)....
3)xe<2, ∞)...
19 paź 20:39
whiz: W pierwszym będzie tak?
−3|−x+2|+2|2x−3+=5
−3−(−x+2)+2−2x−3=5
−3*(x+2)+2−2x−3=5
−3x−6+2−2x−3−5=0
−5x−12=0
−5x=12
x= −12/5
19 paź 20:49
krystek: Ppisz poprawnie nawiasy ,bo w drugiej linii zrobiłę 2− a ma być 2*(
19 paź 20:55
whiz: −3|−x+2|+2|2x−3+=5
−3−(−x+2)+2(−2x−3)=5
−3*(x+2)+2(−2x−3)=5
−3x−6−4x−6−5=0
−7x=17
x= − 17/7 a teraz?
19 paź 21:03
whiz: ?
19 paź 21:23
krystek: I2x−3I w przedzaile 1) jest ujemne!
19 paź 21:24
whiz: Aaa nie rozumiem tego.
19 paź 21:27
krystek: 1)xe(−∞,3/2) opuszcasz pierwszą wartośc bezwzględna bez zmiany znaku a druga ze zmiana czyli
z"−" w tm przedziale I−x+2I=(−x+2)
a I2x−3I= − (2x−3)
19 paź 21:33
whiz: Ale przeciez przed tym drugim nawiasem jest mnozenie
19 paź 21:38
19 paź 21:39
krystek: 1)−3(−x+2)+2[−(2x−3)]=5
3x−6−4x+6=5
−x=5
x=−5 eD
2)xe<3/2,2) licz ...opuszczając poprawnie I..I
19 paź 21:56