sin^4x+cos^4x >= 1
gieniafree: sin4x+cos4x≥1
19 paź 20:20
ICSP: sin2x = 1 − cos2x
sin4x = (1 − cos2x) = 1 − 2cos2x + cos4x
cos4x − 2cos2x + 1 + cos4x ≥ 1
Poradzisz sobie dalej?
19 paź 20:22
shaka:
D=R
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1−2sin2xcos2x.
Stąd otrzymuję:
1−2sin2xcos2x≥1 ⇒ −2sin2xcos2x≥0 */2⇒ −4sin2xcos2x≥0
Czyli: −sin22x≥0 ⇒ sin22x≤0 Znajduje takie x ,że sin2x=0
Podstawiam t=2x ; sint=0 ⇒ t=kπ ,gdzie k∊C.Wracam do zmiennej x i dostaję:
2x=kπ ⇒ x=12kπ. Funkcja f(x)=sin22x przyjmuje dla dowolnego x tylko wartości
nieujemne, więc rozw. nierów. sin22x≤0 ( tj. równoważnej nierów. wyjściowej) jest
zbiór x∊{12kπ} ⋀k∊C.
20 paź 10:19