Prosze o pomoc procenty
bae: Nie wiem jak to rozwiązac
Cene sukni slubnej obnizono o p%. O jaki procent nalezałoby podniesc nowa cene aby suknia
kosztowała tyle samo co przed podwyzka?
a).p=50 b).p=60 c). p=20 d).p=36
19 paź 20:11
bae: prosze pomózcie mi w rozwiazaniu tego zadania. Nie wiem nawet z której strony zaczac.
19 paź 21:05
bae: Dziękuje za pomoc
19 paź 21:37
gosc: Jężeli wpisujesz kilka razy to nikt nie zaglada bo myślą ,ze jest rozwiazane.Też n ie umiem
tego .Spróbuj jeszcze raz napisac
19 paź 21:45
dero2005:
załóżmy, że suknie obniżono o 20% t o żeby powrócić do poprzedniej ceny należy wg wzoru
| 20 | | 20 | |
| *100% = |
| *100 = 25%
|
| 100−20 | | 80 | |
podnieść cenę o 25%
nie rozumiem co oznaczają te odpowiedzi a,b,c,d
przecież o ile % należy podnieść cenę zależy od tego o ile % ją obniżyliśmy (patrz wzór)
19 paź 22:41