wariacje
;]: Bardzo proszę o pomoc
Ile jest liczb 3−cyfrowych o różnych cyfrach utworzonych z cyfr 4,5,6,7,8,9 i większych od
666?
19 paź 20:04
Nienor: Bez Powtórzeń:
66*, za cyfrę jedności mogę wpisać 7,8,9 czyli mogę stworzyć 3 takie liczby
6**, za cyfrę dziesiątek mogę wpisać 7,8,9,a za cyfrę jedności dowolną [czyli mam 5 możliwości]
takich liczb może być 3*5
***, za cyfrę setek mogę wpisać 7,8,9, na cyfrę dziesiątek mam 5 możliwości, a na jedności 4,
czyli 3*5*4
Szukanych liczb jest więc 3+3*5+3*5*4 = 3+15+60 = 78
Z Powtórzeniami:
66*, 3 możliwości
6**, 3 możliwości na dziesiątki i 6 na jedności,czyli 3*6
***, 3 możliwości na setki, po 6 na dziesiątki i jedności, czyli 3*6*6
Szukanych liczb jest 3+3*6+3*6*6=3+18+108=129
* brakująca cyfra
19 paź 20:32