korzystając z cech podzielności liczb,uzupełnij.
marek: proszę o rozwiązanie .NWW(3,100002)=, NWW(2,300001)=, NWD(18,2000007)=, NWD(40,1000005)=
19 paź 19:56
aa: czwarta klasa szkoły podstawowej
19 paź 20:00
marek: ja jestem w 5 klasie
19 paź 20:03
kachamacha: no to jeszcze gorzej
19 paź 20:03
marek: pomocy proszę mam to na jutro
19 paź 20:05
kachamacha: 100002
600002
19 paź 20:05
aa: NWW (3,100002)
Ponieważ 100002 dzieli się przez 3
(dodajesz cyferki i masz 1+0+0+0+0+2 = 3 podzielne przez 3 to cała liczba podzielna przez 3)
więc NWW (3,100002) = 100002
300001 nie dzieli się przez 2 więc NWW (2,300001) = 2 razy 300001 = 600002
19 paź 20:07
kachamacha: 9
5
19 paź 20:07
marek: i co alej do którego przykładu to się tyczy
19 paź 20:08
marek: ok. dzięki
19 paź 20:09
aa: NWD (18, 2000007)
dzielniki 18 to: 1,2,3,6,9,18
a 2000007 nie dzieli się przez 18 ale dzieli się przez 9
więc NWD ....= 9
19 paź 20:09
aa: dzielniki 40 to 1,2,4,5,8,10,20,40
NWD ... = 5
19 paź 20:11
marek: DZIĘKI aa:
19 paź 20:16