Walec.
Hmm.: 1.Na ośmiościanie foremnym opisano walec.Dwa wierzchołki ośmiościanu leżą w środkach
podstaw walca,a pozostałe cztery-na jego powierzchni bocznej.Krawędź ośmiościanu ma
długość 10cm.Oblicz pole powierzchni bocznej walca.
2.Pole powierzchni bocznej walca jest równe P
b,a objętość V.Oblicz tangens kąta
nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny podstawy.
3.Przez górny koniec tworzącej walca poprowadzona styczną do walca pod kątem pi/4 do
tworzącej.Promień podstawy walca ma 10cm długości,a wysokość 40 cm długości.Oblicz
długość najkrótszego odcinka,którego jednym końcem jest środek dolnej podstawy,a drugim
końcem-punk należący do stycznej.
Nawet nie umiem sobie wyobrazić przestawionych sytuacji

.
11 mar 23:17
Basia:
ośmiościan foremny to dwa ostrosłupy o podstawie kwadratowej o boku a i wszystkich
bocznych równych a "sklejone" podstawami
musisz to narysować bo wtedy widać, że
Rwalca = a/2
Hwalca = 2h{ostrosłupa|
h^^{ostrosłupa} + (d/2)2 = a2
d = a√2 (to przekatna kwadratu)
h2{ostrosłupa} + (a√2/2)2 = a2
h2{ostrosłupa} +(5√2)2 = 102
h2{ostrosłupa} + 25*2 = 100
h2{ostrosłupa} = 50 = 25*2
hostrosłupa = 5√2
Rwalca = 5
Hwalca = 10√2
Pb = 2πR*H = 2π*5*10√2 = 100√2π
12 mar 00:17
Basia:
tgα = H/2R
Pb = 2πRH
H = Pb / 2πR
V = πR2*H
H = V/πR2
Pb / 2πR = V / πR2
πR2*Pb = 2πR*V /:πR
R*Pb = 2V
R = 2V/Pb
H = V / (π*4V2/Pb2)
H = V*Pb2 / 4π*V2
H = Pb2 / 4πV
tgα = (Pb2 / 4πV) / (4V/Pb)
tgα = (Pb2 / 4πV)*(Pb/4V)
tgα = Pb3/ 16V2
12 mar 00:32
Basia: jeśli dobrze rozumiem treść (3) to jest to tak
styczna i wysokość mogą się przecinać (ale nie muszą)
jeżeli się przecinają to:
-----------------------------------------
przedłuż średnicę walca i jego wysokość tak aby przecięły się ze styczną
S - środek podstaswy dolnej
A punkt przecięcia stycznej i przedł.śrecdnicy
B punkt prezecięcia wysokości i stycznej
CD - tworząca (C przy dolnej podstawie)
powstaną trójkąty prostokatne
ASB i ACD
kąt D = kąt B = π/4
czyli są to tr.prostokątne i równoramienne
czyli podobne
AC = CD = 40
AS = AC + CS = 50
BS = AS = 50
szukanym odcinkiem jest SE - wysokość ASB
SE = 50√2/2 = 25√2
jeżeli wysokość i styczna się nie przecinają
-----------------------------------------------------------
to na razie nie mam pomysłu
12 mar 00:48
Basia: chyba wiem
trójkat ACD jest prostokatny równoramienny niezależnie od wszystkiego
AC = CD = 40
narysuj SD
SD2 = SC2 + CD2
SD2 = 102 + 402 = 1700
SD = √1700
szukanym odcinkiem jest wysokość SE trójkąta ASD
z tr.AES mamy
sin(π/4) = ES/AS
√2/2 = ES/50
ES = 25√2
---------------------------
czyli pierwszy przypadek pominąć
te obliczenia są prawidłowe w każdym przypadku
-------------------------------------------------
dziwne, ale chyba to jest jednak dobrze
dziwne, nie ze względu na wynik, ale ze względu na porę
12 mar 00:57
Basia: oczywiście SD nie liczyć ! do niczego nie jest potrzebne
12 mar 01:05
Eta:
Basia!
w zad. 1/ pomyłka( sory)
Rw = d/2 nie.... a/2
to R
w = 5
√2 H
w = 10
√2 ( dobrze)
ostatecznie ;
P
b = 2πRH to P
b = 2* π*5
√2 *10
√2= 200π cm
2
12 mar 01:35
Basia: oczywiście masz rację; czułam, że coś jest nie tak
patrz mój post do Was cd.
12 mar 01:40
monika4720: oblicz objętość walca h=48 r=10/π
16 cze 19:08