Działania na logarytmach
Neosekt: Wartość wyrażenia log2,56,4−2log2,510−log2,50,4 , jest równa:
A)−3
B)−2
C)−1
D) 2
19 paź 19:21
ICSP: | | 6,4 | |
log2,5 |
| − log2,5 0,4 = log2,5 0,064:0,4 = log2,5 0,16 |
| | 100 | |
| | 5 | | 16 | | 5 | | 25 | | (5 | | 5 | |
( |
| )x = |
| ⇔ ( |
| )x = ( |
| )−1 ⇔ ( |
| )x = ( |
| )−2 |
| | 2 | | 100 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
B
19 paź 19:46
Neosekt: rozumiem ze powinno byc tak:
(52)x=16100⇔(52)x=(254)−1⇔(52)x=(52)−2
dobrze myślę?
19 paź 19:58
ICSP:
19 paź 19:59
Neosekt: Dzięki wielkie wolałem się zapytać bo i tak już było trudno to ogarnąć rozumem
19 paź 20:01
Neosekt: I jeszcze takie: Liczba 3√2√73 przedstawiona w postaci potęgi o podstawie 27 jest równa:
a)2723
b)2713
c)271112
d)271211
z góry dziekuję za pomoc
19 paź 20:03
ICSP: na pewno dobrze przepisałeś?
19 paź 20:07
Neosekt: aj przepraszam powinno byc 3√27√3
19 paź 20:09
ICSP: 3√27√3 = 3√33√3 = 3√33,5 = 3 * 37/4 311/4 = 2711/12
odp. C
19 paź 20:13
Neosekt: WIELKIE DZIEKi! tylko jeszcze tak w gwoli ścisłości powiesz mi skąd się wzięło
3*374 3114 ?
19 paź 20:22
ICSP: 3a * 3b = 3a+b
19 paź 20:24
Neosekt: Dobra sorry że ci dalej głowę zawracam, ale nie mam pojęcia skąd się wzielo 3
7/4 3
11/4 i
jaki powinien byc znak między nimi
19 paź 20:33
ICSP: najpierw rozpatrzmy to co jest pod pierwiastkiem
27√3 = 33 * 31/2
teraz mamy twierdzenie:
ax *ay = ax+y stosujemy je i otrzymujemy 33,5
wracamy pod pierwiastek:
3 * √33,5 = 3 * 3{3,5)1/2
teraz inne twierdzenie:
(an)m = an*m
korzystamy z twierdzenia i otrzymujemy:
3 * 37/4 = 34/4 * 37/4 = 3(7+4)4 = 311/4
19 paź 20:39
Neosekt: Jeszcze raz wielkie dzięki teraz już wszystko jasne
19 paź 20:49