kkkccc: czy majac boki trojkata mozna obliczyc srodkowa tylko z wzoru

czy z tej wlasnisci ze
jedna srodkowa dzieli druga srodkowa w stronu 2x:x...

?
15 kwi 23:22
DonTeo: można ale trzeba sobie ten zwór wyprowadzić
wyglądało ty to tak ;
jak masz trójkąt ABC (gdzie AB=c, AC=b BC=a) i masz obliczyć środkową z wierzchołka C to
wzór będzie taki CC'=√a2+c2/4+(a2-c2-b2)/2
jeżeli masz pytania do tego to pisz: jogger22@wp.pl
15 kwi 23:50
Sitta: re DonTeo. Podany przez Ciebie wzór jest błędny. Najprawdopodobniej przy jego
wyprowadzaniu gdzieś się pomyliłeś. Pozdrawiam
16 kwi 15:17