Ciągi
Kasia: bardzo prosze o pomoc z dwoma zadankami, pilne

1. Wspolczynniki trojmianu kwadratowego f(x) = ax
2 + bx+c, gdzie a >0, tworza ciag
| | 4 | |
arytmetyczny (a,b,c). Funckja f jest malejaca w przedziale (−∞, − |
| ), a jej wykres ma z |
| | 15 | |
osia OY punkt wspolny A(0,1). Wyznacz wartosci wspolczynnikow.
| | 3 | |
2. Oblicz x i y, jesli wiadomo,ze ciag (x,y,8) jest ciagiem arytmetycznym, a ( |
| x,y,12) |
| | 4 | |
jest ciagiem geometrycznym. Wyznacz roznice ciagu arytmetycznego i iloraz ciagu
geometrycznego. Ktory z otrzymanych ciagow jest jednoczesnie ciagiem arytmetycznym i
geometrycznym?
19 paź 19:17
19 paź 19:30
krystek: | | −b | | 4 | |
a=a1 b=a1+r c=a1+2r xw= |
| =− |
| i c=1 |
| | a | | 5 | |
Oblicz.
19 paź 19:33
Kasia: czyli tak właściwie to już wszystko jest wyznaczone
b = 4
a = 5
c =1
tyle

za proste to się wydaje
19 paź 19:38
Patryk: xw=−b/2a
19 paź 19:39
19 paź 19:41
Kasia: czyli:
b = 4
c = 1
tak?
19 paź 19:41
krystek: Tak Patryk, DZIĘKUJĘ .Dobrze ,że ktoś czuwa. Kasiu popraw! To nie zmienia faktu ,że trzeba
wyliczyć .
19 paź 19:43
Kasia: | | 1 | |
ale skoro ciag arytmetyczny to (a,b,c) to dlaczego niby nie wystarczy podac (7 |
| ,4,1) ? |
| | 2 | |
19 paź 19:46
Kasia: dobra, juz wiem, bo to na pewno nie jest ciag aryt. ok, tylko jak tu wyznaczyc r i a1 <myśli>
19 paź 19:47
krystek: Musze przeliczyć ,poniewaz ja daje tylko wskazówki, a nie liczę.
19 paź 19:47
krystek: napisałam !
a=... b=....c=...
19 paź 19:49
krystek: lub c−b=b−a→2b=c+a z def
19 paź 19:52
krystek: | | 4 | | 4 | |
Wskazówka xw − |
| a napisałam − |
| zgubiłam 1 |
| | 15 | | 5 | |
19 paź 19:57
krystek: c=1
a=15 b=8 c=1 15x
2+8x+1
19 paź 20:01
krystek: II sposób
a
1+2r=1 →a
1=1−2r
___________________
15*a
1+15r=8a
1
7a
1+15r=0
7(1−2r)+15r=0
7−14r+15r=0
r=−7 →a
1=1−2*(−7)→a
1=15=a
b=a
2=15+(−7)=8
f(x)=15x
2+8x+1
19 paź 20:13