19 paź 19:13
:7 F.kwadratowa: prosze o pomoc
19 paź 19:23
Patryk: w pierwszym zastosuj wzór skróconego mnożenia
19 paź 19:24
aa: (3x−7)2 = 9x2 − 42x + 49
a=
b=
c=
19 paź 19:25
Jolanta: (a−b)2=a2−2*a*b +b2
(3x−7)2=9x2......
19 paź 19:28
:7 F.kwadratowa: nie rozumiem jak mam ten wzór zastosować [
19 paź 19:28
Jolanta: masz to wyliczyć a=3x b=7
19 paź 19:30
:7 F.kwadratowa: i co dalej (3x−7)2 = 9x2 − 42x + 49
19 paź 19:30
Patryk: a czy go znasz ?
19 paź 19:30
Patryk: przy x2 masz A przy x masz B a bez nieczego masz C
19 paź 19:31
;): a) f(x)=(3x−7)2
f(x)=9x2−42x+49
a=9
b=42
c=49
b)f(x)=(4−x)(4+x)+3(x−1)
f(x)=16−x2+3x−3=−x2+3x+13
a=−1
b=3
c=13
19 paź 19:31
aa: :7 F.kwadratowa: i co dalej (3x−7)2 = 9x2 − 42x + 49
wypisz współczynniki a,b i c
a to ten przy x2
b to ten przy x
c to ten bez x
19 paź 19:32
:7 F.kwadratowa: aa juz mi sie przypomniało :0
19 paź 19:34
;): wzór ogólny funkcji kwadratowej to: f(x)=ax2 + bx + c
19 paź 19:35
Jolanta: wzór jest taki f(x)=ax2+bx+c albo y=ax2+bx+c
f(x)=9x2−42x+49
a=9 b=−42 c=49
19 paź 19:35
;): stąd bierze się współczynniki funkcji a,b,c
19 paź 19:35
Jolanta: w drugim przydaje sie wzór (a+b)(a−b)=a2−b2
(4−x)(4+x)=.....
19 paź 19:37
Jolanta: jak idzie ?
19 paź 19:44
19 paź 19:49
Jolanta: a co z tym poprzednim ?
19 paź 19:51
aa: a tamte zrobiłaś?
w owym zadaniu
zamiast x do wzoru podstaw pierwszą wspołrzędną punktu i policz czy wyjdzie ci tyle co druga
współrzędna
19 paź 19:52
:7 F.kwadratowa: poprzednie juz mam
w tym 2
to tak powinno być?
B
−5=−55*(−2)2
19 paź 19:53
:7 F.kwadratowa: oj w mianowniku −54
19 paź 19:54
aa: tak
19 paź 19:55
Jolanta: tak ale musisz wyliczyc
19 paź 19:55
:7 F.kwadratowa: −5=−54*4 4 sie skróca
i wychodzi −5=−5 tak czy coś źle jest ?
19 paź 19:58
Jolanta: Dobrze jest to znaczy ,że punkt A należy
19 paź 19:59
:7 F.kwadratowa: a ten D
−0,625=−1,25*0,25
−0,625≠0,3125
ok? czy coś źle w obliczeniach?
19 paź 20:06
:7 F.kwadratowa: −0,625≠−0,3125
19 paź 20:07
Jolanta: Dobrze nie należy
19 paź 20:08
Jolanta: Będziesz potrzebowac to po lewej stonie mozesz kliknąć funkcje kwadratowa i znajdziesz tam
wszyskie wiadomosci oraz przykłady zadań
19 paź 20:09
:7 F.kwadratowa: anan końcu trzeba napisać B∊f(x)?
19 paź 20:10
:7 F.kwadratowa: mam jeszcze do zrobienia 2 zadania
19 paź 20:10
Jolanta: B∊ f(x)
Jakie ?
19 paź 20:12
19 paź 20:13
:7 F.kwadratowa: jesteś:?
19 paź 20:27
Jolanta:

Jest parabola ma na niej leżeć P(2.8)
y= ax
2
8=a*2
2
8=4a
a=2
y=2x
2
19 paź 20:28
:7 F.kwadratowa: ten właśnie zrobiłem tylko ten 2 cos nie za bardzo
19 paź 20:30
Jolanta: P{−1/2 1/4)
1/4= a(−1/2)2
i liczysz
19 paź 20:32
:7 F.kwadratowa: f(−12)=14
a*(−12)2=14
19 paź 20:33
:7 F.kwadratowa: właśnie tu stanąłem
19 paź 20:34
:7 F.kwadratowa: chwila
19 paź 20:34
:7 F.kwadratowa: 0,25a=14 tak ?
19 paź 20:35
:7 F.kwadratowa:
19 paź 20:35
Jolanta: Tak ale lepiej zapisac (−1/2)2=1/4
1/4 a=1/4
a=1
czyli f(x)=..
19 paź 20:38
:7 F.kwadratowa: f(x)=14x2
19 paź 20:41
:7 F.kwadratowa: a nieeeeeeeee f(x)= x2
19 paź 20:41
Jolanta: Tak
19 paź 20:44
19 paź 20:48
:7 F.kwadratowa: Jolanta jestes?
19 paź 20:57
Jolanta: robisz tabelkę ,wybierasz x liczysz y i zaznaczasz w układzie wspólrzednym rysujesz prosta i
patrzysz gdzie sie przecinają to jest rozwiązanie −punkt przeciecia
19 paź 21:03
fffff: jolanta ile masz lat?
19 paź 21:05
:7 Jak to narysowac: nie wiem jak to zrobić tzn jak jest f(x)= 14x2
19 paź 21:10
:7 Jak to narysowac: 1 to x a y to 4 czy jak to zrobić ?
19 paź 21:11
Jolanta:

`y=1/4 x
2
x=0 − 2 2 − 4 4 y=1/4*(−2)
2=1/4*4=1
y=0 1 1 4 4
A(−2,1) B(2,1)
19 paź 21:13
Jolanta: jestem pełnoletnia jakis czas
19 paź 21:16
fffff: i mądra

udzielasz korepetycji? hehe
19 paź 21:18
:7 Jak to narysowac: Jolanta mogłabyś narysować pozostałe wykresy i tylko napisać punkty przecięcia A i B
Proszę bo jutro mam sprawdzian z Chemii
19 paź 21:21
Jolanta: Nie ,za mało umiem
19 paź 21:30
:7 Jak to narysowac: tzn nie wiesz jak zrobić te 3 pozostałe przykłady?
19 paź 21:32
:7 Jak to narysowac: :(
19 paź 21:33
Jolanta: To była odpowiedz dla ffff
Wykresy zrób tak jak Ci pokazałam
y=−1/3 x2
jeżeli wybierzesz x= −4 −3 0 3 4 to ile wynosi y
19 paź 21:35
Jolanta: y=−1/3 x2
19 paź 21:36
:7 Jak to narysowac: 13? nie wiem :
19 paź 21:38
Jolanta: Zobacz jak to robiłam podstawiaj za x i licz
y=−1/3*(−4)2=
19 paź 21:39
:7 Jak to narysowac: y=−1/3*16
19 paź 22:04
gosc: | | 1 | |
to trzeba wymnożyć y=−16/3=−5 |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
zaznaczasz punkt w układzie wspólrzednych x=−4 y=−5 |
| umiesz ? |
| | 3 | |
liczysz następny punkt podałam Ci przykładowe liczby ,mozesz wziąć inne
dla x=−3
| | −1 | | −1 | |
y= |
| *(−3)3= |
| *9=−3 zaznaczasz drugi punkt x=−3 y=−3 |
| | 3 | | 3 | |
19 paź 22:11