matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne cząstkowe
fizyka:
Pochodne cząstkowe
− proste! Trzeba obliczyć pochodne cząstkowe w punkcie (0,0) funkcji
⎧
1 dla xy=0
f(x)=
⎩
0 dla xy≠0
Liczę to z def i nie wiem czy dobrze
f(x
0
+h,y
0
)−f(x
0
,y
0
)
1−1
lim h→0
=lim h→0
=0
h
h
podobnie druga...
19 paź 19:11