nierówność wielomianowa
Przemek: 1/x2+x−6 > 2/x2+4x−12
1 i 2 w liczniku
19 paź 19:10
19 paź 19:13
Przemek: tak tak.
19 paź 19:14
ehhh: x
2+x−6
Δ= 1+24=25
√Δ= 5
| | 1 | |
czyli (x+3)(x−2} <== to jest mianownik pierwszego wyrażenia czyli masz |
| |
| | (x+3)(x−2) | |
drugi tak samo zrób i masz łatwy przykładzik, wtedy tylko wspólny mianownik i lecisz
19 paź 19:16
Przemek: własnie ze wspólnym mianownikiem mam mały problem, a mianowicie:
1/(x+3)(x−2) − 2/(x+6)(x−2) > 0
i nie wiem czy jest dobrze dalej:
x+6−2(x+3)/(x+3)(x−2)(x+6)>0
x+6−2(x+3) w liczniku. ^^
19 paź 19:19
Przemek: Po prostu chcę, abyś mi ten przykład rozłożył na łopatki, bo nie wiem gdzie robię błąd. ; )
19 paź 19:21
ehhh: Dobra pomogę już

czekaj chwile
19 paź 19:22
ehhh: x
2+4x−12
Δ= 16+48 = 64 =>
√Δ=8
x
1=−6
x
2=2
| 1 | | 2 | |
| > |
| |
| (x+3)(x−2) | | (x+6)(x−2) | |
| 1 | | 2 | |
| − |
| >0 |
| (x+3)(x−2) | | (x+6)(x−2) | |
| (x+6)(x−2) | | 2*(x+6)(x−2) | |
| − |
| >0 |
| (x+3)(x−2)(x+6)(x−2) | | (x+3)(x−2)(x+6)(x−2) | |
wymnażasz dajesz na jedną kreche i masz już z górki: poziom gimnazjum
19 paź 19:28
Przemek: po minusie jest 2*(x+6)(x−2) a powinno być moim zdaniem 2*(x+3)(x−2)
19 paź 19:42
ehhh: Powinno być powinno być

mój błąd
19 paź 19:44
marek: NWW(3,100002)=, NWW(2,300001)=, NWD(18,2000007)=,NWD(40,1000005)= proszę mam to na jutro
19 paź 19:46
marek: proszę o pomoc
19 paź 19:48
Przemek: Wtedy będzie tak:
x2−2x+6x−12−2x2+4x−6x+12/(x+3)(x−2)(x+6)(x−2)>0
−x2+2x/(x+3)(x−2)(x+6)(x−2)>0
−x/(x+3)(x−2)(x+6)>0
−x(x+3)(x−2)(x+6)>0 //*(−1)
x(x+3)(x−2)(x+6)<0
x=0 i x=−3 i x=2 i x=−6
x∊(−∞,−3)u(0,2)u(6,∞)
Napisz, czy dobrze. ; )
19 paź 19:50
ehhh: A czy to jest temat na twoje zadanie?
19 paź 19:50
ehhh: A masz jakąs odpowiedź w ksiązce czy cos

?
19 paź 19:54
ehhh: mi wyszło x∊ (−6;−3) v (0;2)
ae czy mi dobrze wyszło, nie wiem, też mogłem gdzieś się walnąć
19 paź 19:56
Przemek: nie mam, nie mam. ; ) bo to nie z książki, ale na 100% prawidłowo przepisałem..
A u mnie żadnego błędu nie widzisz? Napisz mi proszę swój tok myślenia i daję Ci spokój. Wgl
bardzo dziękuję za pomoc.
19 paź 20:07
Przemek: Okej, masz rację ja się pomyliłem. Bardzo dziękuję za pomoc. ; )
19 paź 20:10
Nienor: Z: x
2+4−6≠0 i x
2+4x−12≠0
(x+3)(x−2)≠0 i (x−2)(x+6)≠0
x≠ −3 i x≠ −6 i x≠ 2
| 1 | | 2 | |
| − |
| >0 |
| (x+3)(x−2) | | (x+6)(x−2) | |
| (6+x) − 2(x+3) | |
| >0 |
| (x+3)(x+6)(x−2) | |
| 6+x−2x−6 | |
| >0 |
| (x+3)(x+6)(x−2) | |
−x(x+3)(x+6)(x−2)>0
x(x+3)(x+6)(x−2)<0
x=0 x=−3 x=−6 x=2
x∊(−6;−3)u(0;2)
Mi wyszło tak. hmm... chyba dobrze.
19 paź 20:17