procenty.
basia05: cena pewnego towaru wynosi 120 zł z 7% podatkiem vat . Jaka będzie cena tego towaru jeśli
stopę procentową obniżymy o 5 % .?
19 paź 18:49
Ania: 120=x+7%x
120=1,07x
x=120/1,07
x=112,15 cena towaru netto bez vat−u
jesli przyjmiemy vat 2% bo 7%−5%
to x=112,15 * 2% +112,15 policz a otrzymasz cene towaru z 2% vat−em
19 paź 19:54
dero2005:
to zadanie będzie dobrze jeśli stopę procentową obniżymy o 5
punktów procentowych, czyli
nowy podatek VAT będzie wynosił 2%. W tym zadaniu nie ma mowy o punktach procentowych tylko,
że stopę procentową obniżymy o 5%, czyli nowa stopa procentowa będzie wynosić nie 7% tylko 5%
mniej tj.7*0,95 = 6,65%
| 120 | |
| *1,0665 = 119,61 zł |
| 1,07 | |
19 paź 20:54