Funkcja kwadratowa, parabola
Sophie: Tor ruchu kuli pchniętej przez miotacza jest fragmentem paraboli (zaczyna się ona w
punkcie (0,2) a kończy w punkcie (20,0)). Dla wierzchołka paraboli znam tylko p=9 (na
osi x). Miejsca zerowe to -2 i 20. Mam znaleźć wykres funkcji.
11 mar 23:10
Basia:
f(x) = ax2 + bx + c
f(0) = 2
f(-2) = 0
f(20) = 0
p = -b/2a = 9
-b = 18a
b = -18a
f(0) = c
f(0)=2
c = 2
--------------------
f(-2) = a*(-2)2 + b*(-2) + c = 0
4a - 2b + 2 = 0
4a - 2*(-18a) + 2 = 0
40a = -2
a = -1/20 = - 0,05
------------------
b = 18/20 = 9/10 = 0,9
-----------------------------------
f(x) = -0,05x2 + 0,9x + 2
11 mar 23:18
Sophie: dzięki!
11 mar 23:20
fajnabasia123:
22 lis 16:08