awdaw
globek: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)= −3/x, x∊R−{1}
oblicz, dla jakich argumentów funkcja f osiąa wartości mniejsze od 1
z wykresu widze, ale nie potrafie tego rozwiązać
bo wychodzi jedynie, że od (−∞;−3)
19 paź 18:44
konrad: −3/x<1 |*x2
−3x<x2
x2+3x>0
x(x+3)>0
x0=0 lub x0=−3
x∊(−∞,−3)u(0,∞)
Przy czym to x∊R−{1} to nie miała być czasem dziedzina i nie miało tam być 0 zamiast 1?
19 paź 18:55
globek: prosze o pomoc bo bez tego typu równań nie rozwiąże reszty
19 paź 18:56
globek: tak, a dlaczego mnożysz przez x2 ? a nie x
19 paź 19:09
konrad: Bo nie wiemy czy x jest ujemny czy dodatni. Gdyby był ujemny to trzeba by zmienić znak
nierówności. Mnożąc przez x2 mamy pewność, że mnożymy przez liczbę dodatnią i znak
nierówności może spokojnie zostać jak jest.
19 paź 19:12
globek: Mógłbyś mi rozwiąząć też
|x+1| > 2
i
x−2|<2
takim samym sposobem jak wyżej, wiem jaki jest wynik ale nie wiem kiedy liczymy iloczyn, a
kiedy sume z tego co wyjdzie
19 paź 19:17
konrad: x+1>2 lub x+1<−2
x>1 lub x<−3
x∊(−∞,−3)u(1,∞)
x−2<2 lub x−2>−2
x<4 lub x>0
x∊(0,4)
19 paź 19:18