.Liczba wierzchołków pewnego ostrosłupa jest o 4 mniejsza od liczby krawędzi. Po
nina: .Liczba wierzchołków pewnego ostrosłupa jest o 4 mniejsza od liczby krawędzi. Podstawa tego
ostrosłupa jest: oblicz
19 paź 18:23
aa: podstawa = n−kąt
krawędzi ostrosłup ma 2n
a wierzchołków n+1
2n − 4 = n + 1
n = 5
podstawa to pięciokąt
sprawdzenie
ma 6 wierzchołków a 10 krawędzi
19 paź 18:26
agata: x+1− liczba wierzchołków , x liczba boków w podstawie
2x− liczba krawędzi
x+1+4=2x
Czworościan ma 4 wierzchołki, a 6 krawędzi
Ostrosłup podstawie czworokąta ma 5 wierzchołków 8 krawędzi
............................. pięciokąta ma 6 wierzchołków i 10 krawędzi
19 paź 18:35