19 paź 18:14
aa: oj śmiesznie liczy
nie te trójkąty są prostokąte
19 paź 18:21
agata: twierdzenie Pitagorasa stosujemy TYLKO w trójkątach prostokątnych. Trójkąt ABW jest
prostokątny. Kąt prosty przy wierzchołku A
19 paź 18:24
aa: ΔWDA, ΔWDB i ΔWDC są prostokąte
tamte które on liczy nie są
19 paź 18:27
Sławek: agata: kąt przy tym wierzchołku on sam sobie dorysował, że jest prosty. W oryginale tego nie
ma.
W oryginale jest tylko zaznaczone, że kąt prosty występuje w ΔADW oraz ΔCDW
Ogólnie weźcie mi to w takim razie wytłumaczcie bo sie gubie. Niewiem czy on to dobrze policzył
czy źle, i czemu liczby z pitagorasa trójkąty nie prostokątne?
19 paź 18:33
Nienor: Prostokąt składa się z dwóch trójkątów prostokątnych, gdzie dwa boki są przyprostokątnymi, a
przekątna prostokąta jest przeciwprostokątną trójkąta. Obliczenia są jak najbardziej poprawne.
19 paź 18:35
Sławek: i tak nie do konca rozumiem.. trójkąt ABW na rysunku nie wygląda mi na prostokątny a jak się
okazuje jednak jest prostokątny

?
19 paź 18:37
Sławek: hmm?

To jak to wkoncu jest?
19 paź 18:43
aa: JA uważam, że błąd = straszny błąd − opisał trójkąty nie prostokątne i zastosował Pitagorasa a
nie wolno
ale... też robię błędy (oj jakie kosmiczne czasem
19 paź 18:45
Nienor: Acha. To jest właśnie kąt,który w zasadzie trzeba zapamiętać. Zbuduj sobie taki ostrosłup z
zapałek i plasteliny to ci wyjdzie. Ktoś w tym zadaniu powiedział, że z twierdzenia o trzech
prostych prostopadłych wynika, że są tam kąty proste.
Z twierdzenia o trzech prostych prostopadłych [dla tego ostrosłupa]:
odcinek WC jest prostopadły do odcinka BC wtedy i tylko wtedy gdy obraz odcinka WC zrzutowany
na płaszczyznę podstawy ostrosłupa [ a jest to odcinek DC, bo krawędź DW jest wysokością] jest
prostopadły do odcinka BC [ a jest ] więc odcinki BC i WC są prostopadłe.
19 paź 18:48
Sławek: hardcore
19 paź 18:50
aa: no właśnie budowałam (z rurek od napojów) i coś krzywo wyszło − widać wychodzą braki w
wykształceniu u mnie − aż poszukam tego twierdzenia co piszesz
p.s. poszukałam − i ... chyba na dziś mam dość matematyki ni w ząb do mnie nie dociera
19 paź 18:54
Nienor: Po za tym jak zrobisz to z innych trójkątów prostokątnych, wychodzi to samo.
Krawędzie podstawy to x i y, a jej przekątna to x2+y2=d2, a wysokość ostrosłupa to H
Wtedy tworzą się trzy układy równań:
H2+x2=72
H2+d2=92
H2+y2=62
H2+x2=49
H2+x2+y2=81
H2+y2=36
x2=49−H2
H2+49−H2+y2=81
H2+y2=36
x2=49−H2
y2=32
H2+32=36
x2=49−H2
y2=32
H2=4
x2=45
y2=32
H2=4
x=3√5
y=4√2
H=2
Wyszło to samo, a te trójkąty to widać od razu, że są prostokątne.
19 paź 18:59
agata:

Kąt prosty to:WAB ( a nie ABW) jak wcześniej napisałam. i BCW.
Oczywiście trzeba skorzystać z twierdzenia o trzech prostych prostopadłych
19 paź 19:16