MACIERZE
Aneta...: Witam. Mam wielki problem z pewnym zadaniem. Próbuję je zobi ale mi coś nie wychodzi. Jest to
układ równań macierzowych.
[1 −1] [1 0]
X + [−1 3] Y = [− 1]
[3 1] [2 1]
[1 1] X + Y= [1 1]
Byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś pomógł mi je zrobic.
Z góry dziękuję za pomoc
19 paź 18:11
Aneta...: Ponawiam moją prośbę...
19 paź 18:19
Aneta...: Jest tutaj ktoś kto mógłby mi pomóc. Bardzo mi na tym zależy.
19 paź 19:01
AS: Brakuje danej na końcu pierwszego równania = [−? 1]
19 paź 19:25
Aneta...: tam jest 0, sorki nie zauważyłam
19 paź 20:01
AS: Przyjmuję oznaczenia
A = |1 −1| B = |1 0| C = |3 1| D = |2 1|
| −1 3| |0 1| | 1 1| |1 1|
Proszę sprawdzić wyznacznik B,czy poprawnie przyjąłem dane.
Do rozwiązania układ równań
x + A*y = B
C*x + y = D => y = D − C*x wstawiam do równania pierwszego
−−−−−−−−−−−−−−
x + A*(D − C*x) = B
x + A*D − A*C*x = B
| | A*D − B | | B*C − D | |
y = D − C* |
| = |
| |
| | A*C − 1 | | A*C − 1 | |
Teraz wykonać tylko podstawowe operacje na macierzach
dla x − A*D , A*D − B , A*C, A*C − 1 , x = licznik * mianownik
−1
19 paź 20:43