rówanania z parametrem
Kornelia: Wykaż, że jeśli między współczynnikami równań x2+px+q=0 i x2+mx+n=0 zachodzi związek
mp=2(n+q) to przynajmniej jedno z tych równań ma rozwiązanie.
19 paź 18:10
shaka:
Przynajmniej jedno z równań x2+px+q=0 i x2+mx+n=0 ma rozwiązanie,gdy suma ich wyrózników
przy podanym związku mp=2(n+q) jest nieujemna.
Dla x2+px+q=0 Δ1=p2−4q oraz dla x2+mx+n=0 Δ2=m2−4n.
Należy pokazać,że jeśli mp=2(n+q),to Δ1+Δ2 ≥0
Δ1+Δ2=p2−4q+m2−4n=p2+m2−4(n+q).
Mamy: mp=2(n+q) ⇒(n+q)=mp2,czyli:
p2+m2−4(n+q)=p2+m2−4mp2=p2−2pm+m2=(p−m)2.
Zatem: Δ1+Δ2=(p−m)2,co należało pokazać,bo nierów. (p−m)2≥0 zachodzi dla dowolnych
p,m∊R.
20 paź 23:06