funkcje
K.M.L: Narysuj wykres funkcji f(x)= √4−4x+x2 − 2√x2 +2x+1
( Tą część mam dobrze zrobioną.)
Korzystając z wykresu funkcji f określ liczbę rozwiązań równania f(x)= −2x+b w zależności
od parametru b.
Ja tylko proszę was o pokazanie jak zrobić dalszą część zadania którą zaznaczyłem na
czerwono tego nie mam pojęcia jak zrobić.
Wrzucałem to zadanie wczoraj, ale trochę namieszałem i nikt nie wiedział o co mi chodziło więc
poprawiam.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mam wykres funkcji f(x)=|x − 2| − 2|x + 1| już od momentu jak wrzucałem zadanie. to poniżej to
jej wzór. Mam ją prawidłowo narysowaną
| | x|−3|−2|−1| | |
{x+4 dla x∊(−∞,1) do tabelki |
| |
| | y| 1| 2| 3| | |
| | x|−1| 0| 1 | 2| | |
f(x)={−3x dla x∊<−1,2) do tabelki |
| |
| | y| 3 | 0| −3|−6| | |
| | x| 2 | 3 |4| | |
{−x−4 dla x∊<2,∞) do tabelki |
| |
| | y|−6|−7|−8| | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz następna część zadania
Korzystając z wykresu funkcji f określ liczbę rozwiązań równania f(x)= −2x+b w zależności
od parametru b.
Co muszę po kolei robić dalej, bo tego w ogóle nie wiem jak ruszyć dalej. kojarzę tylko, że tam
gdzie przetną się wykresy to będzie moje rozwiązanie.
Odpowiedz prawidłowa jest poniżej
b∊(−2,1) równanie ma 3 rozwiązania, dla b∊{−2,1} równanie ma 2 rozwiązania, dla
b∊(−
∞;−2)∪(1,+
∞) równanie ma 1 rozwiązanie.
Ale co muszę zrobić żeby do tego dojść
aa:

czerwony to wykres y = −2x, czerw. przerywane to przesunięte równolegle w górę w dół = z
dodanym b
zielony zrobiłam "niby Twój" = nie chce mi się rysować
zasada jest taka: jak każą odczytać z rysunku to popatrz o ile góra/dół trzeb przesunąć
czerwony żeby przeciął się z tym pierwszym zielonym p 1 raz, 2 razy...
to "o ile" to właśnie wartość b
np ten różowy dla b = 2 to ani razu się ie przeciął tzn zero rozwiązań