Witam. Potrzebuję pomocy z zadaniami
artur: 1. rozwiąż równanie
2.rozwiąż nierówność
x
2+8x+15>0
3.rozwiąż układ równań
x
2+y=4
2x−y=−5
4.rozłóż na czynniki i podaj pierwiastki
x
2+3x
2−4x−12=x
2(x+3)−4(x+3); x1=0
x2=−3 <− dobrze to jest
5. Wyrażenie zapisz w najprostszej postaci
| x2−1 | | x+1 | | x3−3x2−x+4 | |
| : |
| doszedłem do czegoś takiego |
| czy dobrze to |
| x−3 | | x2−6x+9 | | x+1 | |
zrobiłem, jeśli tak to czy ktoś byłby łaskawy i mi te wielomiany podzielił
19 paź 17:57
Patryk: 4 to chyba x=−3 ,2 ,−2
19 paź 18:00
foxer: 2xx−1=−7
na krzyż mamy :
2x=−7x+7
9x=7
x=79
19 paź 18:02
zdzih: | | x2−1 | | x+1 | | (x−1)(x+1) | | (x−3)2 | |
5. |
| : |
| = |
| * |
| = [ skracasz na krzyz] |
| | x−3 | | x2−6x+9 | | x−3 | | x+1 | |
(x−1)(x−3)=x
2−4x+3
19 paź 18:12
ewka: ad.2
Δ=b2−4ac=82−4*1*15=64−60=4
Δ>0 więc
x1=−b−√Δ2a x2=−b+√Δ2a
x1=
19 paź 18:17
ewka: x1=−5 x2=−3
i wtedy zaznaczasz na osi i wychodzi x∊(−∞,−5)∪(−3,+∞)
19 paź 18:20
ehhh: Pomagam 3
19 paź 18:26
ehhh: Pomagam 3
19 paź 18:27
artur: Dziękuję bardzo

odnośnie
ad.4
na początku jest X
3
wielomian 3 stopnia wiec 3 pierwiastki i mam 0 i (−3) dwukrotnie
nie wiem co jest w tym źle
a jeśli chodzi o ad.3
to doszedłem do:
z2 y=2x+5
z1 x
2+2x+1=0
ale wyliczenie pierwiastków nic mi nie da
może jakoś to rozwiązać na układzie współrzędnych
19 paź 18:29
ehhh: Pomagam 3

∫x
2+y=4
∫2x−y=−5
∫y=4−x
2
∫2x−4+x
2=−5
∫y=4−x
2
∫x
2+2x−1=0
∫y=4−x
2
∫(x+1)
2
∫y= 4−(−1)
2
∫ x=−1
∫y=3
∫x=−1
19 paź 18:31
ewka: ad3
metoda podstawienia
2x−(4−x
2)=−5
x
2+2x+1=0
Δ=2
2−4*1*1=0
Δ=0 ⇒ x=
−b2a
19 paź 18:34
ewka: ad4
x3−4x+3x2−12=x(x2−4)+3(x2−4)=(x+3)(x2−4)=(x+3)(x−2)(x+2)
x1=−3 x2=2 x3=−2
19 paź 18:38
ewka: w ad4 zamieniłam tylko miejscami zeby było lepiej widac
19 paź 18:39