xyz
Servantes: Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2 + y2 = 16, prostopadłych do prostej o
równaniu y = −1/2 + 2.
19 paź 17:43
shaka:
Aby styczna do okręgu x2+y2=16 była prostopadła do prostej y=−12x+2,jej współczynnik
kierunkowy musi być odwrotny i przeciwny względem współczynnika tej prostej.
Z warunku prostopadłości styczna ma więc postać:
k=2x+b ,b∊R
Podstawiając k=2x+b za y do równania okręgu dostajemy:
x2+(2x+b)2=16 ⇒ 5x2+4bx+b2−16=0
Ponieważ styczna ma z okręgiem dokładnie jeden punkt wspólny,więc trzeba tak dobrać parametr
b,aby równanie 5x2+4xb+b2−16=0 miało dokładnie jedno rozw.
Czyli Δ musi być równa 0. Δ=(4b)2−4(b2−16)5=−4b2+320.
Δ=0 ⇔ −4b2+320=0 ⇒ b2=80 ⇒ b=−4√5 ⋁ b=4√5
Stąd równania stycznych k1=2x−4√5 lub k2=2x+4√5.
19 paź 23:07