,
werka: Marek chce przygotowac lody mając do dyspozycji składnik A w cenie 30zł za kg i składniek B w
cenie 90 zł za kg. Ile musi wziąć każdego składnika by mieć lody w cenie 50zł za kg?
19 paź 17:26
aa: a = ilość składnika A
b = ........................ B
a*30 + b*90 = (a+b) * 50
3a + 9b = 5a + 5b
4b = 2a
a = 2b
co oznacza, że składnika A musi wziąć 2 razy więcej niż składnika B
19 paź 17:39
dero2005:
x − ilość składnika A
1−x − ilość składnika B
30*x + 90(1−x) = 50
x = 23 kg − składnik A
1−x = 13 kg − składnik B
19 paź 17:42
werka: dero2005: dlaczego B to 1−x
19 paź 17:50
dero2005:
załóżmy, że chcemy przygotować 1 kg masy lodowej po 50 zł za kg to potrzebujemy
x składnika A i 1−x składnika B. Jeśli chcemy więcej masy to mnożymy podane ilości przez
wielokrotność. zawsze wydzie że składnika A jest 2 razy więcej niż składnika B bo
20 paź 08:05