Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty: A = (1,2), B = (-2,5).
Sławek: Do wykresu funkcji liniowej f należą punkty: A = (1,2), B = (−2,5).
Funkcja f ma wzór:
Czy mógłby mi ktoś to obliczyć a właściwie bardziej niż na obliczeniu zależy mi na wyjaśnieniu
dlaczego tak a nie inaczej.
19 paź 16:44
Sławek: potrafi to ktoś?
19 paź 16:46
19 paź 16:48
żelę: 2=a+b
5=−2a+b
rozwiązanie tego układu np poprzez odjęcie stronami:
−3=3a/:3
a=−1
2=a+b⇒b=3
y=−x+3
19 paź 16:51
Sławek: no wlasnie nie chodzi o to, zeby mi ktoś dawał linka do czegos, bo tyle to ja sam juz zrobiłem
i dalej tego do mojego zadania dostosowac nie umiem.

chce zeby mi ktos na tym moim przykładzie pokazał co i jak
19 paź 16:51
Sławek: wlasnie kurna hmm..
jak z 2 + 5 wychodzi Ci − 3 i jak z a − 2a wychodzi Ci 3a?
19 paź 16:53
żelę: odjęcie stronami, czyli nie 2+5, a 2−5, czyli −3

analogicznie a−(−2a)=a+2a=3a.
19 paź 16:57
konrad: Odjął stronami:
2−5=−3
a+b−(−2a+b)=a+b+2a−b=3a
zatem
−3=3a
19 paź 16:57
Sławek: a dlaczego odjął a nie np. dodał stronami?
19 paź 16:59
konrad: Żeby pozbyć się jednej niewiadomej.
19 paź 17:03
Sławek: no moje jak ja chciałbym pozbyć się niewiadomej, to bym pomnożył np. dolną częśc 5=−2a+b
przez −1
19 paź 17:05
konrad: Można i tak

Obie metody doprowadzą do tego samego.
19 paź 17:06