ciagi
marzena: 1) Wyznacz ciag arytmetyczny wiedzac ze a2=6 i a3=18. Oblicz S5
2) Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych które przy dzielniu przez 7 dają resztę 2
3) Pomiędzy liczby 24 oraz 0,375 wstaw pięć liczb tak aby otrzymać siedem kolejnych wyrazów
ciągu geometrycznego
4) Suma trzech liczb będących kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego jest równa 30. Jezeli
dodamydo pierwszej liczby 2, do drugiej 8, a do trzeciej 38, to otrzymamy trzy kolejne wyrazy
ciagu geometrycznego. Znajdź te liczby .
19 paź 16:11
marzena: Proszę pomóżcie

19 paź 17:52
Patryk: a3−a2=r
18−6=12
r=12
an=a1+(n−1)r
18=a1+(3−1)12
18=a1+24
a1=−6
19 paź 17:57
marzena: A S
5 jak obliczyć ?


Kompletnie tego nie kumam

19 paź 18:28
Patryk: na to jest wzór znasz go ?
19 paź 18:29
marzena: Nie
19 paź 18:42
Patryk: to sie naucz
19 paź 18:44