Funkcje
Krzysiek: Jak będą wyglądały kolejne przekształcenia tej funkcji: y=(|x|-2)2 +2? (wypisać)
Dzięki
11 mar 21:41
Robihio: Nie wiem, może ktoś inny...
11 mar 21:59
Mickej: zależy czy chodzi ci o to żeby doprowadzić funkcję f(x)=x do tej postaci jaką ty
napisałeś czy jak narysować twoja czy coś innego jeszcze
11 mar 22:02
Krzysiek: tak, doprawadzic do tej postaci co napisalem
11 mar 22:05
Bogdan:
Wykres funkcji y = f(|x|) rysujemy następująco.
1. Rysujemy y = f(x)
2. Zostawiamy część wykresu leżącą po prawej stronie układu współrzędnych
i dorysowujemy po lewej stronie układu odbicie względem osi y tej części wykresu,
którą zostawiliśmy po prawej stronie układu.
Gotowy wykres jest symetryczny względem osi y.
{ (x - 2)2 + 2 dla x ≥ 0
W tym zadaniu f(x) = {
{ (x + 2)2 + 2 dla x < 0
Wykres przypomina literę W
11 mar 22:15
Mickej: Chyba błąd nie +2 tylko -x w przedziale x<0
11 mar 22:49
Bogdan:
y = (|x|-2)2 + 2
dla x < 0: (-x - 2)2 + 2 = [ -(x + 2) ]2 = (x + 2)2 bo (-1)2 = +1
11 mar 23:01
Bogdan:
Mickej, co Ty na to?
11 mar 23:30
Bogdan:
Dobry wieczór.
Mickej, czy zgadzasz się z tym, co wyżej napisałem, bo odniosłem wrażenie, że masz
wątpliwości.
12 mar 19:28