Równanie z dwoma niewiadomymy drugiego stopnia
....: x2 + 2xy − 15 = 0
19 paź 15:39
ICSP: ale co trzeba z tym zrobić? Rozwiązać w liczbach całkowitych?
19 paź 19:36
....: tak
20 paź 16:04
Vax: Przyjmij, że niewiadomą jest x, policz deltę, ma być ona kwadratem liczby całkowitej,
dostaniesz parę przypadków, stamtąd wyznaczysz wszystkie y co bezpośrednio da Ci x.
20 paź 16:32
....: b2−4ac
4y2+60=0
sprzeczność
21 paź 15:53
Grześ: jaka sprzeczność?

Teraz tak dobierz wartość y, aby delta była kwadratem liczby całkowitej
21 paź 15:58
....: Przecież 4y2 = − 60 dzielę przez 4
y2 = − 15
a każda liczba podniesiona do kwadratu daje liczbę dodatnia −,−
21 paź 16:48
ICSP: x2 + 2xy − 15 = 0
x2 + 2xy +y2 − y2 = 15
(x+y)2 − y2 = 15
(x+y−y)(x+y+y) = 15
x(x+2y) = 15
teraz trzeba rozpatrzyć kilka przypadków i tyle.
21 paź 16:50
Grześ: ale nikt nie powiedział, że musi być warunek Δ=0.. nie wiem, nikt o tym nie wspomniał przecież
Zrób jak ICSP pisz, bo się strasznie gubisz...
21 paź 17:04
Eta:
bez kombinowania

x
2+2xy=15
x(x+2y)=15
21 paź 17:06
....: Przecież 4y2 = − 60 dzielę przez 4
y2 = − 15
a każda liczba podniesiona do kwadratu daje liczbę dodatnia −,−
21 paź 17:07
....: i juz czytam co Eta napisal(a)
I dalej nie wiem? Mam sobie losowo wybierac te liczby ? : /
21 paź 17:08
Eta:
15=1*15=15*1=(−1)*(−15)=(−15)*(−1)=3*5=5*3=(−3)*(−5)=(−5)*−3)
x=1
lub ...............
x+2y=15
21 paź 17:12
Eta:
Pamiętaj ,że rozwiązana x, y mają być całkowite !
21 paź 17:13
...: Mogę odrazu wybrać dane x'y.Muszą być z przedziału<−15,15>. I muszą być dzielnikami liczby 15,
czyli x={−15,−5,−3,−1,1,3,5,15}. I obliczam do tego y'greki. Wszystko, tak?
22 paź 16:44