signum
luk18: | | IxI | |
Dla dowolnego x≠0 zachodzi sgn(x)= |
| Tak brzmi treść mojego zadania, tylko że no nie |
| | x | |
wiem co mam w nim zrobić? Przeczytałem o co chodzi z tym sgn, ale to co ja mam tu zrobić?
rozpatrzeć jakieś przypadki czy co?
19 paź 15:09
Godzio:
Chyba przypadki,
| | x | |
Dla x > 0 ⇒ sgn(x) = |
| = 1 |
| | x | |
| | −x | |
Dla x < 0 ⇒ sgn(x) = |
| = − 1 |
| | x | |
Co jest zgodne z definicją funkcji signum
19 paź 15:11
luk18: No o to mi chodziło z tymi przypadkami. Dzięki
19 paź 15:14