1. Nieskończony ciąg (an) jest ciagiem rosnacym. Zatem ciąg (bn), gdzie bn = −2an :
a) jest rosnacy
b) jest malejacy
c) jest staly
d) nie jest monotoniczny
2. Suma dzisięciu kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o
| 2 | 1 | |||
pierwszym wyrazie | i ilorazie | jest równa: | ||
| 3 | 2 |
| 1 | 1 | |||
a) | (1− | ) | ||
| 3 | 210 |
| 4 | 1 | |||
b) | * | |||
| 3 | 210 |
| 4 | ||
c) | (210 − 1) | |
| 3 |
| 1 | 1 | |||
d) | (4− | ) | ||
| 3 | 28 |
| n | ||
4. Ktore wyrazy ciagu (bn) o wyrazie ogolnym bn = | , gdzie n∊ N+ , naleza do | |
| n+3 |
| 1 | ||
przedzialu < | ,U{3}[4}) ? | |
| 2 |
| 16−18 | ||
2x+y= | ||
| 2 |
| 1 | x | ||
= | |||
| x | y |